expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Ropné státy sdružené v organizaci OPEC+ sníží těžbu ropy. Porostou ceny pohonných hmot?


Motoristé si už i pomalu zvykli na nestálost cen pohonných hmot, které jsou ovlivňovány inflací, celosvětovým děním a cenou ropy na světových trzích. V následujících týdnech pravděpodobně dojde k jejich dalšímu výraznému zdražování. Vliv na to bude mít rozhodnutí organizace OPEC+, která avizovala zpomalení a snížení těžby ropy. Očekává se, že toto rozhodnutí oživí inflační tlaky, což může mít vliv na zdražování dalších komodit (např. palmový olej). Pojďte se spolu s námi podívat, co se děje na světovém trhu s ropou.



OPEC a OPEC+

Organizace OPEC sdružuje 13 předních zemí světa, které produkují a vyvážejí ropu. Mezi její nejvýznamnější členy patří Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Irák, Írán, Kuvajt a Alžírsko. S členskými státy organizace OPEC spolupracuje několik nečlenských zemí, které se seskupují v organizaci OPEC+ (11 členských zemí). Nejvýznamnějšími členy OPEC+ jsou Rusko, Mexiko, Kazachstán a Omán. Spolupráce obou organizací má za cíl spojovat jejich politické cíle.

Podle aktuálních údajů se denní těžba ropy v organizaci pohybuje v objemu kolem 100 milionů barelů denně. Od května však státy organizace OPEC a její někteří spojenci s organizace OPEC+ avizovali snižování těžby. Více se dočtete níže.

Snížení těžby ropy od května

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Irák, Alžírsko, Omán a Kazachstán začátkem dubna oznámily, že od května snižují těžbu ropy přibližně o 1,15 milionu barelů denně, což podle agentury Reuters a analytiků způsobí okamžitý růst cen. Z celkového objemu těžby jde o snížení o 1%, ale netřeba zapomenout, že za poslední rok došlo k sankcím vůči Rusku, které je významným členem organizace OPEC+. Celkem se tak dostáváme ke snížení o objemu přibližně 3,66 milionu barelů denně, tedy kolem 3,7% poptávky na světových trzích.

Největší snižování avizovala Saúdská Arábie, která přiškrtí kohoutek o 500 000 barelů denně. Následuje ji Irák (211 000), Spojené arabské emiráty (144 000), Kuvajt (128 000), Kazachstán (78 000), Alžírsko (48 000) a Omán (40 000). Rozhodnutí je zatím platné do konce roku, ale vývoj pak je velmi obtížné odhadnout. Snížení může způsobit zvýšení ceny za barel ropy až o 10 dolarů, což může způsobit následné zdražování benzinu a nafty.

Zdražování dalších komodit?

Podle hlavního ekonoma české Trinity bank Lukáše Kovandy může mít překvapivé rozhodnutí vliv na zdražování pohonných hmot. Kromě nich mohou zdražovat i jiné komodity, například palmový olej. "Právě palmový olej představuje příměs biopaliv, jejichž cena s cenou ropy stoupá, protože představují alternativu k fosilním typům ropných produktů. Růst ceny palmového oleje se pak může podílet na posílení cenových tlaků v oblasti světového potravinářství," upozornil Kovanda.

Rusko tvrdí, že snížení je "v zájmu" globálního trhu

"Snížení produkce ropy Ruskem, Saúdskou Arábií a dalšími významnými producenty z aliance OPEC+, které způsobilo prudký nárůst cen komodity, je "v zájmu" globálních trhů," prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Je v zájmu globálních energetických trhů, aby světové ceny ropy zůstaly na dobré úrovni," řekl Peskov novinářům a dodal: "Zda jsou s tím jiné země spokojené nebo ne, je jejich věc."

Bohužel jsme vás museli informovat io této pro motoristy negativní zprávě. Dejte nám vědět své pocity na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 15.09.2024

100%
Celkově jsem spokojený zákazník, protože jsem zde na e-shopu nalezl přesně zboží, jaké jsem potřeboval - 1l láhev s výraznou vinětou Technický benzín. Láhev je pro mne vzácná. Lepší než plechovka. Láhev je plastová, nerezne, je nerozbitná. Má na sobě natištěnou dobře čitelnou vinětu Technický benzín. Vždycky si ji můžete dolít z plechovky.
  • + - výborný sortiment, nabízejí technický benzín v láhví 1l
  • + - rychlé doručení zboží, dobrá cena, slušné jednání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 08.09.2024

100%
  • + Rychlost doručení
  • + Ceny
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Vše v pořádku, doporučuji
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku